pelletkachel

Steeds vaker brand in pelletkachels

Net als in 2016 is er ook in 2017 door Team Brandonderzoek extra aandacht besteed aan woningbranden. De precieze cijfers zijn nog niet bekend, maar het is al wel duidelijk dat ook in 2017 schoorsteenbranden weer een groot deel van de woningbranden uitmaakten. Nieuw is dat er steeds vaker brand is in een pelletkachel. Dat is een landelijke trend en daarom hebben onze collega-brandonderzoekers uit het noorden van het land een website gemaakt over (brand)veilig gebruik van pelletkachels.

Pelletkachels zijn een goedkoop en duurzaam alternatief voor open haarden en andere soorten kachels. Het is dus niet vreemd dat er steeds meer pelletkachels zijn. En hoe meer pelletkachels hoe groter de kans op brand bij zo’n type kachel, ook hier in IJsselland. Een deel van deze branden was misschien te voorkomen geweest, want er is nog veel onduidelijk over dit nieuwe(re) type kachel.

Een website of iets dergelijks met meer informatie over pelletkachels was er niet. Daarom hebben de brandonderzoekers van Noord3 (Friesland, Groningen en Drenthe) samen met de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche er een gemaakt: www.pelletkachelveiligheid.nl. Hier staan tips en informatie over aanschaf, installatie en onderhoud. Bijvoorbeeld over het afstemmen van de capaciteit van de kachel op de ruimte die de kachel moet verwarmen. Ook is er een overzicht van erkende installateurs. En natuurlijk ontbreekt informatie over wat te doen bij rook en brand niet. Met deze website hopen ze het gebruik van pelletkachels veiliger te maken en de nodige branden te voorkomen.

Twee keer in één maand

Robert Kooij, bevelvoerder Oldemarkt: “In december 2017 hebben we twee incidenten gehad met pelletkachels. De eerste uitruk was een schoorsteenbrand in de kachelpijp. Toen bleek dat we geen geschikt materiaal op de auto hebben om deze pijp te vegen: de kachelpijp bij een pelletkachel is veel smaller dan bij een normale kachel. Ook liep de pijp deels horizontaal en daar lag flink wat roet. Vreemd omdat de fabrikant had aangegeven dat dit in de asla opgevangen werd. Uiteindelijk moest de hele pijp verwijderd worden. Bij de tweede uitruk voor een pelletkachel had er een explosie plaatsgevonden. De eigenaar had de kachel zelf uitgezet. Waarschijnlijk zijn er door een intern lek weer rookgassen in de verbrandingskamer gekomen met een explosie als gevolg. Zelf vind ik het opmerkelijk dat we in korte tijd twee incidenten met een pelletkachel hebben terwijl de meeste verkopers juist zeggen dat een pelletkachel zo veilig is.”

Schoorsteenbrand

Jack Westenbroek, brandonderzoeker: “Vorig jaar hebben we voor het eerst brandonderzoek gedaan bij een pelletkachel. Voor de collega’s die kwamen blussen, was het ook de eerste ervaring met een pelletkachel. Ook bij deze inzet kwam het niet passend schoorsteenveeggereedschap naar voren. Daarom is er regionaal geschikt gereedschap aangeschaft. Als brandonderzoekers waren we verbaasd dat er bij een pelletkachel een schoorsteenbrand was ontstaan. Doordat je bij dit type kachel gedoseerd kunt stoken, zou de verbranding volledig moeten zijn met weinig roetaanslag in de schoorsteen. En dus ook geen schoorsteenbrand. Helaas leert de praktijk dat dat ook in onze regio niet opgaat.