Werkwijze

Vroeger waren de rookkanalen vrijwel allemaal gemetseld en werden ze geveegd met een zogenaamde ramoneur: een ketting met een kogel eraan. De laatste jaren zijn er meer soorten kanalen gekomen: een flexibele buis in een gemetseld kanaal, of (in nieuwbouwhuizen) een dubbelwandige pijp.

De veegmethode is meeveranderd met deze ontwikkelingen. Wij vegen met een stokkensysteem, dat je in elkaar kunt draaien. Zo schuiven we de borstel steeds een stukje verder door het kanaal. Wij vegen de borstel steeds een aantal keren op en neer, zodat we zeker weten dat het kanaal ook echt schoon is. Ook de borstels zelf zijn anders dan vroeger: nu wordt er geveegd met nylon, staal of roestvrijstaal.

Voordeel van het stokkensysteem is dat je met de borstel door elk kanaal kunt komen. De grote en zware kogel blijft nog wel eens steken in een flauwe bocht. Bovendien beschadigt de kogel soms de wanden van het kanaal. De kogel wordt nog wel gebruikt voor verstoppingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan kraaiennesten.